Način našega življenja je iz dneva v dan bolj zapleten. Vse bolj se zavedamo, da je skrb za zdravje zelo pomembna, saj v telo vnašamo vse več strupov, tako iz okolja, kot iz hrane in pijače ki jo uživamo. Vse pogosteje posegamo tudi po zdravilih, prehranskih dopolnilih, raznih dietah in včasih tudi po zdravilnih zeliščih.
Kot odlično dopolnilo našemu zdravju je prav gotovo dobra izbira čaj iz ognjiča.
Ognjič je že stoletja znana okrasna in zdravilna rastlina. Posebej znani izdelki iz ognjiča je ognjičeva krema, ki jo uporabljamo za nego manjših odprtih ran, opeklin in vsakodnevno nego obraza. Za notranjo uporabo je ognjič manj poznan, a se mu dela krivica, saj pitje ognjičevega čaja pomaga pri mnogih zdravstvenih težavah.
Ognjičev čaj pomaga pri mnogih zdravstvenih težavah
Čaj iz ognjiča (1, 2, …) lahko pijemo brez tveganja, v mnogih starih receptih se omenja skupaj z rmanom in koprivo:
- ognjič je čudovit čistilec krvi, zato ga lahko pijemo, kadar imamo težave z jetri ali prebolevamo zlatenico
- čaj iz ognjiča ureja cirkulacijo krvi in pospešuje celjenje ran
- čaj je dober pomočnik pri virusnih in bakterijskih obolenjih
- nepogrešljiv je pri želodčnih in črevesnih obolenjih
- pomaga pri želodčnih krčih in čirih
- z ognjičevim čajem lahko odpravimo gliste
- premaga še tako hudo drisko
- 2 poravnani čajni žlički svežih ognjičevih cvetov na eno skodelico vode, deluje kot blago odvajalo
Ognjičev čaj pomaga pri črevesnih obolenjih
Zaradi nepravilne prehrane, uživanja alkohola in mogoče celo kajenja, se naše črevesje sčasoma upre. Stari zeliščarji so radi opozarjali, da vse bolezni izvirajo iz črevesja, kar so potrdile tudi novejše raziskave. Zakisano in preobremenjeno črevesje pač ne more normalno delovati, zato ga je potrebno očistiti. Za čiščenje črevesja in pri črevesnih obolenjih zeliščarji priporočajo čajno kuro iz kolmeža, ognjiča, rmana in koprive (3, 4, 5)
Čajna kura z ognjičem pri črevesnih obolenjih
Poravnano čajno žličko kolmeževe korenike namočimo v skodelico hladne vode čez noč. Zjutraj pogrejemo in precedimo. Pijemo po en požirek tik pred vsakim obrokom in požirek po vsakem obroku, kar je šest požirkov na dan, več se tega čaja ne sme uživati.
Poleg kolmeževega čaja pa pijemo še mešanico iz 300 gramov ognjiča, 100 gramov rmana in 100 gramov koprive. Za pripravo te mešanice vzamemo zvrhano čajno žličko na 1/4 litra vode. Za dnevno količino potrebujemo liter do dva litra poparjenega čaja. Čaj pijemo na vsakih 20 minut en požirek čez cel dan, želodec tako dobro sprejme čaj in blagodejno vpliva na črevesje.
Kako pripravimo čaj iz ognjiča? – video
Priporočamo še:
Zmanjšanje kalorij z Garcinia Cambogia
Dokazani zdravilni učinki črne kumine